چرا بورس از سکه افتاد؟
به گزارش وبلاگ هانیما، روز های چراغ قرمز بازار سرمایه با همه تدابیری که برای بهبود شرایط این بازار به کار گرفته شده تمامی ندارد و روز گذشته شاخص کل این بازار برای چندمین بار طی ماه های قبل، به کانال یک میلیون و 100 هزار واحد عقبگرد کرد.

ایسنا در ادامه نوشت: می توان گفت قرر دریافت چند دلیل در کنار هم در نهایت باعث خروج نقدینگی از این بازار شده تا صف فروش سهم ها دیگر خریداری نداشته باشند! حتی نگاه بلند مدت به بازار سرمایه که از سوی مسئولان به سهام داران توصیه می شد کارآمد نبود و روز های قرمز بازار وارد هفتمین ماه خود شده است. ریزشی که از مردادماه شروع شد و شاخص کل بورس را از دو میلیون واحد تا یک میلیون و 200 هزار واحد کاهش داد و هرچند در میانه های راه تا یک میلیون و 500 هزار واحد افزایش یافت، اما در این کانال دوام نیاورد و هفته هاست که بین دو کانال یک میلیون و 100 و یک میلیون و 200 هزار واحد در نوسان است.
حتی تغییر دامنه نوسان و تبدیل آن به دامنه نوسان نامتقارن مثبت شش و منفی دو درصد نیز کارساز نبود و هرچند ترمز ریزش شارپی بازار کشیده شد، اما در نهایت شاخص کل بورس دوباره به کانال یک میلیون و 100 هزار واحد عقب گرد کرد. این درحالی است که در ماه های ابتدایی سال دولتمردان مردم را به سرمایه گذاری در بورس تشویق میکردند و درحالی که بازار های موازی جذابیتی نداشتند، مردم تحت تاثیر این تشویق ها، سرمایه های سرگردان و خرد خود را وارد بازار سرمایه کردند به امید اینکه از تورم موجود در جامعه عقب نمانند و بتوانند سرمایه های خود را حفظ نمایند. در آن ماه ها نقدینگی بسیاری وارد بازار سرمایه شد، به طوریکه ارزش معاملات تا حدود 24 هزار میلیارد در روز افزایش یافت.
این در شرایطی بود که در های صادرات نفت به دلیل تحریم و صادرات غیرنفتی به دلیل شیوع کرونا روی دولت بسته شده بود و دولت از نظر تامین منابع اقتصادی در تنگنا قرار داشت؛ بنابراین در روز های رونق بازار سرمایه، دولت توانست بخشی از منابع اقتصادی مورد احتیاج خود را از این بازار تامین کند. اما در نهایت و با تلنگر اختلاف وزرای نفت و اقتصاد درمورد عرضه پالایشی یکم، استارت ریزش بازار در مردادماه زده شد و تا کنون نیز ادامه دارد. اتفاقی که منجر به از بین رفتن سرمایه و در نهایت اعتماد سهام داران شد و در حال حاضر کار به جایی رسیده است که حجم روزانه معاملات تا دو تا سه هزار میلیارد تومان کاهش یافته است، یعنی چیزی حدود یک دهم حجم معاملات تیرماه. در واقع باید گفت نقدینگی از بازار سرمایه خارج شده است.
از سوی دیگر انگیزه خرید در بازار وجود ندارد. حقوقی ها درحال فروش هستند تا سود شناسایی نمایند و صورت اقتصادی را با سود شناسایی خوب ببندند. درواقع این روز ها بیشتر از انکه فروشنده ها به چشم بیایند، نبود خریدار به چشم می آید! در بسیاری از روز ها صف فروش سهم های عظیم و شاخص ساز توسط حقوقی ها جمع میگردد، اما خریدار نیست و همه اقدام به فروش سهم می نمایند، در نهایت منابعی که برای جمع کردن صف های فروش در نظر گرفته شده بود تمام می گردد!
همه این عوامل در کنار شرایط اقتصاد کلان و سیاست خارجه قرار می گیرد تا به روز های قرمز بازار بیشتر دامن بزند! شرایط برجام همچنان تعیین نیست و به نظر می رسد ایران میخواهد برنامه های هسته ای صلح آمیز خود را توسعه دهد و همیشه ابهامات بازار سرمایه را از حالت تعادل خارج می نماید. این درحالی است که دولت درحال فروش اوراق خود در بازار ابزار های نوین فرابورس است و از این طریق تامین اقتصادی می نماید، بنابراین فعلا به بخش سهام کاری ندارد؛ بنابراین به نظر نمی رسد با حفظ شرایط موجود، بازار سرمایه تا سرانجام سال شرایط متفاوتی با این روز ها پیدا کند.
منبع: فرارو