آجیل چهارشنبه سوری طبق آداب و رسوم
به گزارش وبلاگ هانیما، چهارشنبه سوری یکی از آداب و رسوم قدیمی ما ایرانی هاست. اگرچه این رسم در یکی دو دهه اخیر دست خوش تغییرات بسیاری شده است، اما همچنان بعضی از خانواده ها سعی نموده اند به سنت های این رویداد پایبند بمانند. یکی از سنت های مربوط به این شب خوردن آجیل چهارشنبه سوری است که در این محتوا از خبرنگاران مگ می خواهیم در موردش با شما بگوییم.

خواندنی ها
تاریخ چهارشنبه سوری 1403
آجیل چهارشنبه سوری چیست؟
آجیل شب چهارشنبه سوری در واقع ترکیبی از مغزیجات مختلف، نخودچی کشمش، توت خشک و … است که بعضی افراد آن را آجیل مشکل گشا می نامند. اما چرا این عده نامش را آجیل مشکل گشا گذاشته اند؟ زیرا در گذشته، مردم باور داشتند که خوردن آجیل در شب چهارشنبه سوری باعث باز شدن گره های زندگی و حتی گگردده شدن بخت می گردد. مادربزرگ ها می گفتند این آجیل را باید با نیت خیر خرید و با دیگران قسمت کرد. در قدیم، حتی رسم بود که مقداری از آجیل را به نیازمندان بدهند تا خیر و برکتش بیشتر گردد.
اجزای اصلی آجیل شب چهارشنبه سوری کدامند؟
حال بیایید نگاهی هم به اجزای اصلی آن بیندازیم.
مخلوط چهار مغز اصلی ترین اعضای آجیل چهارشنبه سوری
یکی از اجزای مهم و اصلی آجیل چهارشنبه سوری، مخلوط چهار مغز است که از بادام زمینی، بادام هندی، پسته و فندق تشکیل می گردد. شما می توانید این ترکیب را در دو نوع مختلف خام و نمکی بسته به سلیقه و ذائقه خود، تهیه کنید.
قیسی یا برگه زردآلو برای چشیدن طعم تابستان در روزهای آخر زمستان
قیسی یا همان برگه زردالو خشک یکی دیگر از اجزای محبوب آجیل چهارشنبه سوری است که در گذشته به خوردن آن خیلی اهمیت می دادند. البته استفاده از آن در آجیل بستگی به ذائقه افراد دارد، اما پیشنهاد می کنیم حتما جدای از زنده نگه داشتن سنت ها، خوردن این خوراکی خوشمزه را جدی بگیرید، زیرا سرشار از فیبر، آهن و آنتی اکسیدان بوده و به تقویت سیستم ایمنی و بهبود گوارش یاری می نماید.
کشمش سبز شیرین کننده آجیل چهارشنبه سوری
اگر می خواهید آجیلتان طعمی شیرین و دلپذیر درست مثل قدیم ها به خود بگیرد و از طرفی، مانند گذشتگان به خوردن آجیل مشکل گشا در چهارشنبه سوری اعتقاد دارید، کشمش سبز را نباید فراموش کنید.
نخودچی یار وفادار کشمش در آجیل ها
نخودچی و کشمش از قدیم الایم نامشان به همدیگر گره خورده است و همواره در کنار همدیگر بوده اند. پس اگر برای آجیل چهارشنبه سوری به سراغ کشمش می روید، نخودچی را از یاد نبرید.
مغز گردو ارزشمند ترین عضو آجیل چهارشنبه سوری
گردو، یکی از ارزشمندترین مغزها در ترکیب آجیل چهارشنبه سوری است که نه فقط در آجیل، بلکه در رژیم غذایی روزانه نیز جایگاه ویژه ای دارد. زیرا سرشار از امگا 3، پروتئین و ویتامین های لازم است و مصرف آن علاوه بر افزایش انرژی، به کاهش التهاب، بهبود عملکرد قلب و تقویت حافظه یاری می نماید.
تخمه کدو و آفتابگردان
در کنار مغزها و میوه های خشک، تخمه کدو و آفتابگردان هم از خوراکی های محبوب چهارشنبه سوری هستند که بیشتر از جنبه سرگرمی و دورهمی مورد توجه قرار می گیرند. شکستن تخمه، به ویژه در کنار آتش و هنگام تماشای مراسم این شب، نه تنها یک سرگرمی لذت بخش است بلکه حس صمیمیت را در جمع های خانوادگی و محبت آمیز بیشتر می نماید و به عبارتی باعث می گردد بحث و صحبت در بین مهمانان گل کند.
در کنار آجیل های نام برده شده، در بعضی منطقه ها و خانواده ها، ممکن است مواد دیگری مانند خرما، کنجد یا نقل های شیرین و شکر پنیر نیز به این ترکیب اضافه شوند. این تنوع در ترکیبات به علت تفاوت های منطقه ای و فرهنگی در ایران است، به عنوان مثال آجیل چهارشنبه سوری تبریز با سایر شهرها مثل کرمان، یزد و… فرق دارد. در کل هر خانواده می تواند بر اساس باورها و سلیقه خود، ترکیب ویژه ای از آجیل را برای این مناسبت تهیه کند.
تزیین آجیل چهارشنبه سوری
برای خاص تر کردن آجیل چهارشنبه سوری، می توان آن را به شیوه ای مجذوب کننده و خلاقانه تزئین کرد تا علاوه بر طعم لذیذ، جلوه ای زیبا به سفره یا ظرف پذیرایی ببخشد. به عنوان مثال:
- استفاده از ظروف سنتی مانند سینی های مسی، کاسه های سفالی یا دیس های چوبی حس اصالت و گرمای بیشتری به این خوراکی خوشمزه می دهد.
- برای ایجاد هارمونی رنگی، می توان مغزها و خشکبار را به صورت لایه ای یا دایره ای چیدمان کرد و از ترکیب رنگ های طبیعی زرد قیسی، سبز پسته، قهوه ای بادام و سفید نخودچی بهره برد.
- می توان با اضافه کردن گل محمدی خشک، چوب دارچین، برگ های سبز تازه یا حتی چند عدد شکلات رنگی جلوه ای متفاوت به آجیل بخشید.
- اگر قرار است آجیل را هدیه دهید، بسته بندی در کیسه های پارچه ای سنتی یا جعبه های چوبی کوچک می تواند آن را خاص تر و دلنشین تر کند.
در نهایت؛ هرچند امروزه دیگر فلسفه اصلی آجیل چهارشنبه سوری برای خیلی ها کمرنگ شده، اما هنوز هم با نزدیک شدن به چهارشنبه سوری، بساط آجیل های خوشمزه در بازارها داغ می گردد. بعضی آن را از سر عادت و با هدف سرگرم شدن در این شب می خرند، بعضی از سر عشق به سنت های قدیمی و پابرجا نگه داشتن آن و شاید هنوز هم کسانی باشند که آن را با نیت حل مسائل زندگی شان می خورند.
شما هم همچنان مثل گذشته به سنت های چهارشنبه سوری پایبند هستید؟ چه سنت های دیگری برای این روز در خانواده و شهر شما وجود دارد؟ در قسمت کامنت ها برای ما بگویید.
منبع: دیجیکالا مگ