ارتباط دیابت و بیماری های کبدی

به گزارش وبلاگ هانیما، ارتباط بیماری های کبدی و دیابت فراتر از آن چیزی است که بیشتر مردم تصور می نمایند. محققان آمریکایی دریافته اند که:

ارتباط دیابت و بیماری های کبدی

نویسنده: محمد جواد واعظی

ارتباط بیماری های کبدی و دیابت فراتر از آن چیزی است که بیشتر مردم تصور می نمایند. محققان آمریکایی دریافته اند که:

* اندازه شیوع کبد چرب در بین افراد مبتلا به دیابت 34 تا 74 درصد و در دیابتی های چاق تقریباً 100 درصد است. در افراد مبتلا به دیابت، کبد نمی تواند قند را به کلیگوژن تبدیل کند و یا در مواقع لزوم آن را به شکل گلوکز به جریان خون وارد کند و این به چالش کنترل کلوگز خون می افزاید. گرچه کارشناسان بر این باروند که کبد چرب علل مختلفی دارد، اما یک نظریه وجود دارد که دلیل آن را مقاومت به انسولین در کبد می داند. * ارتباط سیروز و دیابت به این موضوع مربوط می گردد که خود بیماری سیروز با مقاومت به انسولین مرتبط است. در 60 درصد افراد مبتلا به سیروز، اشکال در تحمل کلوگز وجود دارد و 20 درصد افراد مبتلا به سیروز، به دیابت مبتلا می شوند.

* اندازه شیوع سرطان کبد در افراد مبتلا به دیابت چهار برابر بیشتر است.

گرچه عوامل خطرساز برای ابتلا به دیابت نوع 2 و کبد چرب، بسیار مختلف هستند، اما بالا بودن سطح قند خون، همیشه زمینه ساز هر دو بیماری است. درمان دارویی برای کبد چرب وجود ندارد اما با رعایت نکات زیر می توان آن را کنترل و درمان کرد:

1. کاهش وزن اضافه به وسیله تغییر و اصلاح شیوه زندگی

2. در پیش گرفتن رژیم غذایی کم چرب، پرفیبر و کم شکر

3. ورزش منظم

سه مرحله بالا به پیشگیری از دیابت هم یاری می نماید زیرا این سه مرحله به حفظ سطح کلوگز خون یاری می نماید و توانایی متابولیسم شکر در بدن را افزایش می دهد. همچنین، برخی از مکمل های گیاهی هم به حفظ سطح قند خون و کاهش آسیب به سلول های کبدی یاری می نمایند.

بیشتر بخوانید: دانستنی هایی درباره بیماری کبد

نقش انسولین در ارتباط با این دو بیماری

انسولین عامل اصلی برای شناخت چگونگی ارتباط بین دیابت و بیماری های کبد است. کبد یک عضو وابسته به انسولین است، و عملکرد آن به این دو عامل بستگی دارد:

* سطح انسولین خون

* اندازه حساسیت کبد به انسولین

بطور معمول، سطح گلوکز خون بعد از خوردن بالا می رود و پانکراس را به ترشح انسولین وا می دارد.

* انسولین سیگنال های لازم برای جذب گلوکز خون را ایجاد می نماید.

* هنگامی که سطح گلوکز در خون بالا باشد، کبد با جذب گلوکز اضافی و تبدیل آن به کلیگوژن به پیغام انسولین پاسخ می دهد.

* هنگامی که سطح گلوکز خون پایین بیاید، کبد گلوکز را دوباره به جریان خون می فرستد.

در افراد مبتلا به دیابت، کبد نمی تواند قند را به کلیگوژن تبدیل کند و یا در مواقع لزوم آن را به شکل گلوکز به جریان خون وارد کند و این به چالش کنترل کلوگز خون می افزاید. گرچه کارشناسان بر این باروند که کبد چرب علل مختلفی دارد، اما یک نظریه وجود دارد که دلیل آن را مقاومت به انسولین در کبد می داند. مقاومت به انسولین در کبد سبب می گردد که پیغام های هورمونی برای فرستادن کلوگز به خون نادیده گرفته گردد، سطح قند خون بالا رود و احتمال تجمع چربی در کبد افزایش یابد. فردی که در خطر مقاومت به انسولین است (یعنی هنگامی که سلول ها توانایی پاسخ به انسولین را ندارند)، در خطر ابتلا به دیابت و کبد چرب هم می باشد.

منبع مقاله :

واعظی، محمد جواد، (1396)، دانستنیهای پزشکی، قم: نوید حکمت، چاپ اول.

منبع: راسخون

به "ارتباط دیابت و بیماری های کبدی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ارتباط دیابت و بیماری های کبدی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید