سالم ترین ظرف برای نگهداری مواد غذایی

به گزارش وبلاگ هانیما، تغذیه سالم و حفظ بهداشت مواد غذایی، از دغدغه های مردم این دوره و زمانه است. ما باید بدانیم مواد غذایی را چطور نگهداری کنیم تا کمترین تغییرات شیمیایی در بافت آنها رخ دهد. خیلی وقت ها یک خطای ساده در نگهداری خوراکی ها و انتخاب نوع

سالم ترین ظرف برای نگهداری مواد غذایی

گفت و گو با دکتر آراسب دباغ مقدمه، متخصص بهداشت مواد غذایی

تغذیه سالم و حفظ بهداشت مواد غذایی، از دغدغه های مردم این دوره و زمانه است. ما باید بدانیم مواد غذایی را چطور نگهداری کنیم تا کمترین تغییرات شیمیایی در بافت آنها رخ دهد. خیلی وقت ها یک خطای ساده در نگهداری خوراکی ها و انتخاب نوع ظرفی که قرار است موادغذایی را داخل آن قرار دهیم، می تواند سلامتمان را به خطر بیندازد.

به همین علت پای صحبت های دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص بهداشت مواد غذایی، نشسته ایم تا درمورد برترین ظروف برای نگهداری مواد غذایی برایمان بگویند.

آقای دکتر! جنس بسیاری از ظروفی که در حال حاضر برای نگهداری مواد غذایی در بازار وجود دارند، از پلاستیک است. آیا نگهداری خوراکی های مختلف در چنین ظروفی، اشکالی ندارد؟

بیشتر مردم فکر می نمایند تمام ظروف به ظاهر پلاستیکی موجود در بازار، از جنس پلاستیک هستند اما در صنایع پلیمر، هر نوع پلاستیکی نام خاصی دارد و برای مصارف خاصی فراوری می گردد.

یعنی ظروف پلاستیکی مخصوص مواد غذایی، برای نگهداری آنها ایمن هستند؟

بله، ظروف پلاستیکی ای که در پشت یا کف آنها عکس یک قاشق و چنگال کوچک و نشانه Food Grade (مناسب برای غذا) درج شده است، برای نگهداری مواد غذایی مناسب هستند.

آیا این ظروف در اثر حرارت، مشکل خاصی برای مواد غذایی ایجاد نمی نمایند؟

ظروف پلیمری در اثر قرار گرفتن در معرض حرارت بالا و چربی فراوان، ماده ای به نام منومر آزاد می نمایند که برخی متخصصان معتقدند نفوذ آن به مواد غذایی و بدن در کوتاه مدت می تواند باعث ابتلا به افسردگی و در بلندمدت منجر به سرطان گردد. البته هنوز تحقیق دقیق و جامعی در این مورد انجام نشده است.

پس ظروف پلیمری انتخاب مناسبی برای نگهداری مواد غذایی چرب یا گرم کردن غذاها در مایکروفر نیستند؟

باید برای گرم کردن غذاها، ظروفی را انتخاب کنیم که روی آنها علامت مخصوص مناسب برای مایکروفر یا غذاهای گرم، درج شده باشد.

به نظر شما ظروفی که غذا یا میوه را برای نگهداری در یخچال درون آنها قرار می دهیم، باید چه ویژگی هایی داشته باشند؟

این ظروف باید در های air pipe داشته باشند، یعنی در آنها به خوبی محکم و کیپ گردد و امکان نفوذ هوا به داخل ظرف وجود نداشته باشد. البته در هر صورت بهتر است به جامانده غذاها، بیشتر از 48 تا 72 ساعت داخل یخچال نگهداری نشوند.

آیا میزان ظروف نگهداری از مواد غذایی هم مهم است؟

صددرصد! مواد غذایی مختلف را در حجم های کم و ظروف کوچک نگهداری کنید تا سرمای یخچال به طور مساوی به تمام قسمت های خوراکی برسد. هرچه سطح ظرف بزرگ تر و امکان سرد شدن مرکز خوراکی ها بیشتر باشد، احتمال سرد شدن و دور ماندن مرکز خوراکی از تغییرات شیمیایی و آلودگی های میکروبی کمتر می گردد.

مهم ترین نکات بهداشتی که می توان در خصوص ظروف پلاستیکی به آنها اشاره نمود، چیست؟

ظروف پلاستیکی مخصوص نگهداری مواد غذایی باید کاملا صاف و صیقلی و بدون گوشه و زاویه باشند و درهای محکمی داشته باشند. اگر شکاف، ترک یا حتی خراش هایی داخل ظرف به وجود آمد، بهتر است از خیر استفاده از آن برای نگهداری مواد غذایی بگذرید چون امکان نفوذ مواد غذایی و میلیاردها میکروب حتی در خراش های کوچک ظروف هم وجود دارد که می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد. اگر ظرف شما در اثر قرارگرفتن داخل مایکروفر یا دستگاه گرمکن یا حتی به مرور زمان، شکل و رنگ خود را از دست داد، آن را دور بیندازید و به فکر تهیه ظرف دیگری باشید. ظروف پلاستیکی گاهی به علت تغییر دما، ترکیب های سمی و سرطان زا آزاد می نمایند بنابراین تغییر رنگ و شکل آنها باید حتما جدی گرفته گردد.

آقای دکتر! به نظر شما برترین ظرف برای نگهداری از لبنیاتی مانند پنیر یا ماست چیست؟

این محصولات بهتر است در ظروفی که خود کارخانه برای آنها تهیه نموده است، نگهداری شوند. به علت اینکه ممکن است pH آنها پایین باشد و روی ظرفی که آن را داخلش می ریزید، اثر بگذارد و مشکلاتی را پیش بیاورد. به علاوه، ظرف به ظرف کردن محصولات لبنی ممکن است باعث انتقال آلودگی های میکروبی بیماری زا به آنها و کپک زدن هم بگردد. سعی کنید محصولات لبنی را با حجم کم خریداری کنید تا در یکی دو وعده آنها را مصرف کنید تا دیگر نگران چگونگی نگهداری از آنها نباشید!

آیا توصیه خاصی هم برای چگونگی نگهداری از میوه ها و سبزی ها وجود دارد؟

این محصولات باید در ظروف Food Grade نگهداری شوند. البته برخی میوه ها و سبزی ها را می توان در یک دستمال نخی تمیز قرار داد و داخل ظروفی با در محکم درون یخچال گذاشت. برخی از میوه ها مانند موز هم که بهتر است داخل نایلونی گذاشته و از جایی آویزان شوند و قرار دادن آنها داخل یخچال نه تنها باعث طولانی شدن مدت ماندگاری شان نمی گردد بلکه ممکن است باعث از بین رفتن ظاهر و طعمشان هم بگردد. به طور کلی، بهتر است میوه ها و سبزی ها را در هر ظرفی که قرار می دهید، در قسمت های پایینی و گرم تر یخچال بگذارید تا بافتشان آسیب نبیند. $شما فکر می کنید مناسب ترین ظروف برای نگهداری از مواد غذایی چه ظروفی هستند؟

ظروف شیشه ای و چینی، برترین ظروف برای نگهداری و خوردن مواد غذایی هستند.

چرا؟

به علت اینکه پدیده مهاجرت در صنایع غذایی از 2 زاویه قابل آنالیز است؛ اول، ورود ترکیب های مختلف از ظروف به مواد، غذایی، (مثلا در اثر ریختن مواد اسیدی و ترش در ظروف مسی، مس به ماده غذایی نفوذ می نماید و باعث مسمومیت می گردد.) دوم، وارد شدن ترکیب غذا به داخل ظرف که اهمیت چندانی ندارد و باعث مسمومیت نمی گردد. در بین تمام محصولات موجود در بازار، کمترین پدیده ورود ترکیب های ظرف به غذا و از غذا به ظرف در ظروف شیشه ای و چینی رخ می دهد و به همین علت این ظروف را ظروف ایمن تری برای نگهداری مواد غذایی می دانیم.

نظر شما در خصوص استفاده از کیسه های فریزر برای نگهداری از محصولات غذایی چیست؟

به طور کلی، هر چیزی که قرار است با یک ماده غذایی سر و کار داشته باشد، باید علامت Food Grade داشته باشد و کیسه های فریزر هم از این قاعده مستثنا نیستند. در حال حاضر در بازار و فروشگاه های کشور خودمان هم کیسه فریزر هایی با علامت Food Grade داریم و بهتر است هموطنانمان برای حفظ سلامتشان از اینگونه محصولات استفاده نمایند. بعلاوه در فروشگاه های بزرگ کشور هم کیسه فریزرهای مخصوص هر ماده غذایی وجوددارد. مثلا کیسه فریزرهای روی مخصوص نان، سوراخ های بسیارریزی وجود دارد که باعث تبادل هوا در آن و حفظ بهتر و سالم تر نان می شوند. این محصولات اخیرا وارد فروشگاه های بزرگ شده اند و بهتر است مردم برای هر ماده غذایی، کیسه فریزر خاص آن ماده را بخرند تا به سلامت ماده غذایی و خودشان یاری نمایند.

منبع: هفته نامه سلامت

منبع: راسخون

به "سالم ترین ظرف برای نگهداری مواد غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سالم ترین ظرف برای نگهداری مواد غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید