مدرسه چهارباغ اصفهان ، خلاقیت معماری در آخرین سال های صفوی

به گزارش وبلاگ هانیما، جادوی معماری سنتی، نبض تپنده ای در دل اصفهان دارد و در گوشه وکنارش، این هنر ریشه داده است. این شهر کاریزماتیک، مجموعه ای از بناهای تاریخی است که هر کدامش رمز و رازی مهیج دارد و در دل زاویه های هندسی آن، زیبایی ها جلوه گر هستند. مدرسه چهارباغ اصفهان یکی از بناهایی است که هنر معماری صفویه را به خوبی نشان می دهد. این بنا از آخرین بازمانده های دوره تاریخی صفوی است که به نام های مدرسه سلطانی و مادرشاه هم شناخته شده است. با خبرنگاران همراه شوید تا سری به خیابان چهارباغ عباسی بزنیم و ماجراجویی را در مدرسه تاریخی این خیابان آغاز کنیم.

مدرسه چهارباغ اصفهان ، خلاقیت معماری در آخرین سال های صفوی

مدرسه چهارباغ ، شاهکاری خوش رنگ ولعاب در قلب اصفهان

عکس از مصطفی معراجی

مدرسه چهارباغ در زمان شاه سلطان حسین صفوی، آخرین پادشاه صفوی ساخته شده و به همین علت به نام مدرسه سلطانی هم معروف بوده است. این مکان به عنوان مرکزی برای آموزش علوم دینی به طلاب بنا شد و عایدی چند مرکز مالی آن موقع، از جمله کاروانسرای مادرشاه، همان کاروانسرای عباسی امروزی و بازار شاهی، وقف این مدرسه بوده است. این کاوانسرا و بازارچه در همسایگی مدرسه بود اند و به وسیله مادر سلطان حسین وقف شده اند؛ به همین منظور نام مدرسه مادرشاه از دیگر نام هایی است که این بنا به آن شهره شده است.

بعلاوه چهارباغ، نام دیگر این مدرسه، از خیابان مشهور اصفهان که این بنا در آن واقع شده، گرفته شده است. این بنا با نمایی چهار ایوانی، هر گوشه اش تابلویی تماشای از پتانسیل های گردشگری اصفهان است و مثل دیگر سازه های اصفهانی، ترکیب هوش معماری سنتی با خلاقیت هنر ایرانی را نشان می دهد.

نبض تپنده هنر و معماری در گوشه به گوشه بنا

عکس از مصطفی معراجی

سبک و سیاق معماری خوش آب ورنگ اصفهانی در بند بند این مدرسه موج می زند و زیبایی اش هوش از سر شیفتگان هنر می برد. کاشی کاری های هنرمندانه گنبد مدرسه، دنیایی از رمز و راز و لطافت را به بنا بخشیده و آن را تبدیل به موزه ای از کاشی های رنگارنگ نموده تا چشم ها در نقوش بی حد و مرز آن غرق شوند. هنر کاشی کاری در این مدرسه مثال زدنی شده و علت زیبا و محکمی برای شاهکار دانستن این بنا شده است. در زرین بنا، حجت را تمام نموده و جلوه گری را به عنوان ویژگی ای تمام نشدنی به مدرسه چهارباغ بخشیده است.

بدون شک این در از نظر طلاکاری و قلم زنی شاهکاری قلمداد می گردد که زبردستی هنرمندان اصفهان را به رخ می کشد. در کنار این زیبایی ها، منبر مرمری مدرسه، کتیبه ها و اتاق مخصوص شاه سلطان حسین، به ارزش تاریخی بنا افزوده و آن را تماشای تر نموده است. پنجره های چوبی و مشبک ساختمان، هنر را در این بنا زنده تر و پویاتر نموده و دریچه ای برای پیوند نور و روشنایی به این سرای مجلل اصفهانی شده است. ردیف درختان چنار، آرامش را در باغ با صفای این مدرسه سبز نموده اند و با قد وقامت سر به فلک کشیده و شاخه های قطور و کهنسال شان، جذابیت بنا را چند برابر نموده اند. جوی آب زلال در کنار این درختان، دل نوازی این بنای تاریخی را بیش تر نموده و زیبایی آن را چشمگیرتر نموده است.

سیری در مدرسه چهارباغ

جذابیت بی نظیر این مدرسه از ورودی آن آغاز می گردد. سردر ورودی با آن کاشی کاری های هنرمندانه و ظریف، مقرنس کاری های پر نقش و نگار و کتیبه نستعلیق روی کاشی های آبی رنگ، نگاه تان را در همان ابتدای ورود جذب می نماید. کافی است کمی نگاه تان را پایین تر بیاورید تا عظمت در طلایی رنگ، هوش از سرتان ببرد. سکوهای مرمری کنار در، حس دلنشین معماری های سنتی را به خوبی منتقل می نمایند و طاق نماهای آجری اطراف ورودی، شکوه و بزرگی بنا را در همان ابتدای کار به رخ می کشند.

وقتی که هنر مجذوب تان می نماید

کاشی کاری هشتی ورودی، زیبایی فوق العاده ای دارد و قبل از رسیدن به حیاط فکر شما را درگیر نقش و نگار خود می نماید. مدرسه چهارباغ یک معماری اصیل اصفهانی، با المان های برون گرا را در مقابل شما نمایان می نماید. گنبد و مناره ها، نگین این مجموعه هستند و حجره های این مدرسه که با طراحی یکسان، مخصوص اقامت طلاب بوده، در اطراف گنبد، مجموعه خوش نقشی به وجود آورده اند. سرسبزی باغ و درختان سر به فلک کشیده و جوی سرزده به این باغ، طراوت را به این مدرسه دینی بخشیده و در انتقال حس سرزندگی سهم بالایی دارند. از دیگر المان های عرفانی مدرسه که هنر در آن متبلور شده است، شبستانی مسقف با در منبت کاری شده است که محراب هایی زیبا در آن جا خوش نموده اند.

یکی از شاهکارهای سنگ تراشی مدرسه چهارباغ ، دو ظرف بزرگ سنگی است که یکی در سرسرای ورودی و دیگری در صحن مدرسه، روبه روی ایوان جنوبی قرار گرفته اند و روی آن ها هنر خوشنویسی به شکل کتیبه ای منحصربه فرد خودنمایی می نماید. در این مجموعه، این دو ظرف بزرگ سنگی را به منظور وضو گرفتن، پر از آب می کردند و به همین علت به آن ها سنگاب می گفتند.

مدرسه ای به رنگ عرفان و هنر

به محض این که وارد مدرسه چهارباغ شوید، دنیایی از زیبایی های معماری سنتی اصفهان منتظرتان هستند تا جلوی چشمتان صف ببندند. در قدم به قدم این ماجراجویی، رازهایی از اصالت و زیبایی های بومی نهفته است که تماشا و درک شان، تصویر فوق العاده ای از عظمت هوش و هنر ایرانی را در مقابل تان نمایان می نماید. این مدرسه باشکوه امروزه با نام مدرسه علمیه امام صادق (ع) معرفی می گردد و همانند رسم روزگار صفوی، مکانی برای فراگیری علوم دینی است. اگر شیفته ذوق و هنر معماری سنتی اصفهان هستید و ازتماشا زوایای هندسی این سبک و سیاق لذت می برید، نظرتان را درمورد این بنا با وبلاگ هانیما درمیان بگذارید. ما منتظرتان هستیم.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور

به "مدرسه چهارباغ اصفهان ، خلاقیت معماری در آخرین سال های صفوی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مدرسه چهارباغ اصفهان ، خلاقیت معماری در آخرین سال های صفوی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید